Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Εκπροσώπηση και Συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές: Απόψεις από Μετανάστες Δεύτερης Γενιάς και Πρόσφυγες»

Η Εκπροσώπηση και Συμμετοχή των Μεταναστών Δεύτερης Γενιάς και των Προσφύγων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Εκπροσώπηση και Συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές: Απόψεις από Μετανάστες Δεύτερης Γενιάς και Πρόσφυγες» που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2024.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για Θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), με τη συμμετοχή της Ένωσης Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα και την υποστήριξη του Δικτύου Μέλισσα.

Καλεσμένοι ήταν ο κος Αθανάσιος Χειμώνας (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων), ο κος Νικόλαος Χρυσόγελος (Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Δήμου Αθηναίων), η κα Κωνσταντίνα Βαρδαραμάτου (Διευθύντρια, ΚΟΣΜΟΣ, Υποψήφια Ευρωβουλευτής), η κα Ρόζα Βρεττού (Υποψήφια Ευρωβουλευτής, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής), ο κος Γεώργιος Σταμάτης (Βουλευτής Επικράτειας, Νεα Δημοκρατία) και ο κος Θοδωρής Αντωνόπουλος (Δημοσιογράφος, LIFO), ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

«Η συμπερίληψη ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο στη συζήτηση για τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε», είπε ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων. Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της χρειάζεται να στρέψουν το βλέμμα στις πόλεις και τους δήμους για την ενίσχυση της ένταξης που, όπως σημείωσε, αποτελεί τη μόνη μακροπρόθεσμη απάντηση στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. «Στην Αθήνα», υπογράμμισε, «η τοπική αυτοδιοίκηση, ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες, με την ενίσχυση του θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, που δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, επιδιώκει να συμβάλει σε μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις και δημιουργεί έμπρακτα όρους συμπερίληψης».

Μετά την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας «PHOTOVOICE», η οποία έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «AGENCY PROJECT. Vote with her”, ακολούθησε συμμετοχικό εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες επιμέρους θεματικές όπως την απουσία εκπροσώπησης μεταναστριών και προσφύγων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τον ρόλο των ΜΚΟ, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για θέματα πολιτογράφησης και ιθαγένειας, όπως και τις υπάρχουσες στρεβλές κοινωνικές αντιλήψεις.

Ο διάλογος ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όπως επίσης και τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως κυριότερο πρόβλημα αναφέρθηκε η δυσκολία στη διαδικασία πολιτογράφησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος και χώρος στις μεταναστευτικές κοινότητες να εκφραστούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους.

Ο διάλογος ανέδειξε επίσης τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πλατφόρμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και απόψεων. Όμως, αναδείχτηκαν και οι αρνητικές πτυχές, όπως η αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων και η ενθάρρυνση της βίας. Αναφέρθηκε, επίσης, η ανάγκη προβολής ειδήσεων σχετικά με τη μετανάστευση στα ΜΜΕ.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ακόμα τη δυσκολία να αισθανθούν ότι έχουν ταυτότητα και ότι είναι πολίτες με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Επιπροσθέτως, ανέδειξαν τον ρόλο των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών ως σημαντικό παράγοντα άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Οι καλεσμένοι ομιλητές ανέδειξαν το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ένα σημαντικό βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Έπειτα, ανέφεραν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, όπως και τις κοινωνικές αντιλήψεις που τους περικλείουν. Τέλος, οι ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις για τις πιθανές λύσεις και ευκαιρίες, όπως και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδείχτηκαν.