Χειμώνας με νέες πρωτοβουλίες από το δίκτυο του ACCMR

 

 

 

For English, click here.

 

Μάθετε για τις νέες καταχωρίσεις στο www.accmr.gr και μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε την πλατφόρμα για υπηρεσίες, δράσεις και open calls από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και ένταξης ευάλωτων ομάδων και προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού.

 

 

 

Η ακόλουθη λίστα θα ενημερώνεται τακτικά με τις τρέχουσες καταχωρίσεις κατά την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. 

 

 

 

  • Sabar Bar: εργαστήρια δημιουργίας τραγουδιών

 

 

 

 

Η καλλιτεχνική δράση SaBar Bar, στο πλαίσιο του co-Athens και του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων CuringtheLimbo, στοχεύει στη δημιουργία τραγουδιών και θεάτρου στον δρόμο, με βάση τις προφορικές μαρτυρίες από την περιοχή των Εξαρχείων. Για την εκδήλωση της 1ης Μαρτίου 2021 περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

  • Εκδήλωση Ενημέρωσης από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο – GUnet

 

 

 

 

Εκδήλωση ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών έργων ERASMUS+ WBS & AAA.

 

Ημερομηνία: 16 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 15:00 – 18:00

 

Σύνδεσμος:  συνδεθείτε εδώ

 

Πρόγραμμα: Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 

Ιστότοποι έργουhttps://wbs.ili.eu/ | https://training.wbs.ili.eu

 

 

 

  • Reading DiverCity: Καταγράφουμε ιστορίες παιδιών από τη Βικτώρια και τα Εξάρχεια

 

 

 

 

Έργο του Reading Diversity είναι να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ μέσα από βιωματικές προφορικές εξιστορήσεις παιδιών – προσφύγων, αλλά και Eλλήνων που ζουν στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας και των Εξαρχείων. To ντοκιμαντέρ θα καταγράφει την καθημερινή ζωή των παιδιών, καθώς και τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες ένταξης και διασύνδεσής τους ζώντας στην ίδια γειτονιά. Σύντομα θα μας συναντήσετε στην πλατεία Βικτωρίας με την κάμερα στο χέρι και τα μικρόφωνα ανοιχτά!

 

Η δράση αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

 

 

 

  • Η υπηρεσία MEDforU, που βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα που χρειάζονται, αναβαθμίζεται

 

 

 

 

To “MEDforU” (medforu.org) είναι μια δωρεάν εφαρμογή για υπολογιστές και κινητά, στην οποία ο χρήστης αναζητά τα φάρμακα που χρειάζεται, βλέπει ποια κοινωνικά φαρμακεία τα έχουν διαθέσιμα και τα παραλαμβάνει. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Φαρσί. Εδώ ένα σύντομο tutorial video στα Αγγλικά.

 

 

 

  • Potentials & Limitations of Subnational Responses to the Migrant Question

 

 

 

 

Η Inter Alia σας προσκαλεί στις 4 και 5 Μαρτίου, σε διεθνές συνέδριο το οποίο θα φέρει κοντά δημάρχους και τοπικούς εκπροσώπους, υπεύθυνους για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εκπροσώπους διεθνών δικτύων πόλεων, μελετητές, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση αιτημάτων για ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος με βιώσιμο και ανθρώπινο τρόπο.

 

Μάθετε περισσότερα & Εγγραφείτε: https://www.accmr.gr/el/δράσεις/action/9700-potentials-limitations-of-subnational-responses-to-the-migrant-question.html

 

 

 

  • Athens Niroo Community

 

 

 

 

O στόχος του Athens Niroo Community είναι Έλληνες και πρόσφυγες να συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, μέσω μίας σειράς δράσεων όπως βιωματικά εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων φωτοβολταϊκών πάνελ, εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, καθώς και άλλες δραστηριότητες για την εξοικείωση των πολιτών – με τις κοινωνικές και τεχνικές διαστάσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Η δράση θα λαμβάνει χώρα από την 31η Ιανουαρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2021 και αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.

 

 

 

  • Basic Computer Skills, δωρεάν πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

 

 

 

 

Η Odyssea διοργανώνει σεμινάρια για όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να μπορεί να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή σε βασικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να αξιοποιούν έναν υπολογιστή για προσωπικούς και επαγγελματικούς σκοπούς. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαχείριση αρχείων, περιήγηση στο Διαδίκτυο και εκπαίδευση στο Microsoft Office. Δηλώστε συμμετοχή εδώ μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

 

 

 

  • E-Commerce, δωρεάν πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

 

 

 

 

Η Odyssea διοργανώνει κύκλο σεμιναριών για τη διαχείριση e-shop. Παρακολούθηση αποθεμάτων, έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργία περιεχομένου και σύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο μερικές από τις αρμοδιότητες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Δηλώστε συμμετοχή εδώ μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 202

 

 

 

  • Online εργαστήρια της ActionΑid για εφήβους/ες 15-18 ετών

 

 

 

 

Ένας κύκλος εργαστηρίων με κύριο θέμα την έμφυλη βία και τον εκφοβισμό μεταξύ των εφήβων. Τα εργαστήρια αποσκοπούν στο να συμβάλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της έμφυλης βίας μεταξύ των εφήβων τόσο στο φυσικό και το διαδικτυακό χώρο και στο να παρέχουν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αναγνώριση, τις αιτίες, τις συνέπειες αλλά και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη 03.02.2021, Τετάρτη 10.02.2021 και Τετάρτη 17.02.2021 15:00-17:00. Δηλώσεις Συμμετοχής στην φόρμα.

 

 

 

  • Baytna Hub: δημιουργική απασχόληση

 

 

 

 

Δωρεάν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης από το Athens Comics Library για παιδιά προσφύγων 0-6 ετών και τους συνοδούς τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη δημόσια ασφάλεια, επικοινωνήστε για να κλείσετε θέση το συντομότερο δυνατό στέλνοντας email στο contact@athenscomicslibrary.gr ή καλέστε στο 697992693 (Hub Leader – Βασιλεία).

 

 

 

  • Futbolnet4Employability

 

 

 

 

Η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με το Barca Foundation και με την οικονομική υποστήριξη του UEFA Foundation for Children προχωράει στη πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος Futbolnet4Employability. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ασυνόδευτους ανηλίκους 15-18 χρονών και στοχεύει στην ανάπτυξη soft skills μέσω της συμμετοχής σε προσαρμοσμένες αθλητικές δραστηριότητες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

  • Sabar Bar: Καλωσήρθατε στην καρότσα μας! Άλλος με το Ντάτσουν μας;

 

 

 

 

“Sabar Bar”: μια συνεργασία του CoAthensCuring the Limbo του Δήμου Αθηναίων με τους Fabrica Athens, τη Βάσια Βαλκανιώτη, το Muhammad Tayeb, τη Momina Algaga και το Yaman Junaid που θα αλωνίσει φέτος τα Εξάρχεια μέχρι τις 31 Μαίου, αναζητώντας τοπικές ιστορίες τις οποίες θα συν-αφηγηθεί, μετατρέποντας τες σε πολυεθνικά τραγούδια για την περιοχή! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

  • Sports for Athens

 

 

 

 

Η Οργάνωση Γη, η Διογένης ΜΚΟ και το Syrian Greek Youth Forum συμπράττουν σε δράσεις στα πλαίσια του co-Athens που θα λάβουν χώρα μέχρι την 31η Μαΐου και θα κινηθούν σε τρεις άξονες: διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών ανοιχτές σε όλους, ξεναγήσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλητισμού και τη χρήση του αθλητισμού ως εργαλείου για μία θετική κοινωνική αλλαγή καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος με παράλληλη διοργάνωση εργαστηρίων που θα αφορούν στη διαπολιτισμική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Εναρκτήρια εκδήλωση την Παρασκευή 5 Μαρτίου και ώρα 16:00-17:00, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex.

 

https://organizationearth.my.webex.com/organizationearth.my/j.php?MTID=mb18cba9fe95c2154359c754cec88da19

 

 

 

  • Planet G(reece) από το Exile Room

 

 

 

 

Πιστεύετε ότι το σινεμά αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση του Χόλιγουντ; Νομίζετε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μονάχα βαρετές τηλεοπτικές εκπομπές;

 

Το Planet G(reece), το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Exile Room για εφήβους, αναλαμβάνει να σου αλλάξει γνώμη, αποδεικνύοντας ότι το ντοκιμαντέρ είναι το ιδανικό μέσο για να πεις τη δική σου ιστορία με τα μέσα που διαθέτεις, ενώ παράλληλα θα σου γνωρίσει μερικά συναρπαστικά επαγγέλματα που αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα!

 

Περισσότερα: https://www.accmr.gr/el/δράσεις/action/9283-planet-g-reece.html

 

 

 

  • Από τη θεωρία στην πράξη: ο εθελοντισμός στο προσφυγικό

 

 

 

 

Η ActionAid την πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση με ιστορίες ανθρώπων που ζουν και συνδιαλέγονται στην καθημερινότητά τους με την προσφυγική αντιμετώπιση και τις επιπτώσεις της. Άκουσε τις προσωπικές διαδρομές συμπολιτών σου. Από την απλή ενημέρωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, έως την πράξη.

 

Λυδία Πολίτη– Εθελόντρια παιδικής μέριμνας.

 

Ελένη Ζώη – Δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο Pomegranate project.

 

Μαριλένα Τσάδημα – Εθελόντρια στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

 

 

 

  • Έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών λόγω COVID-19

 

 

 

 

Το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που δημιουργούν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, έθεσε ξανά σε εφαρμογή την έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών και πρωτοβουλιών με στόχο τη σωστή ενημέρωση όσων δουλεύουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και ωφελούμενων που μπορούν να διαβάσουν σε ελληνικά και αγγλικά (διαθέσιμες γλώσσες χαρτογράφησης).

 

 

 

  • Συμμετοχή σε έρευνα με θέμα ‘Black Lives Matter: everyday politics, cultural practices and popular culture amongst Black women and teenage girls in Athens’

 

 

 

 

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΚΠΑ) υλοποιεί έρευνα με θέμα ‘Black Lives Matter: everyday politics, cultural practices and popular culture amongst Black women and teenage girls in Athens’, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Αφρικανικής καταγωγής γυναικών, ηλικίας 13-17 και 30-45, που ζουν στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί Έλληνες και μετανάστες αφρικανικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα, να συμβάλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, συμμετέχοντας στην υποβολή ερωτηματολογίων και ιστοριών.

 

 

 

  • Το βιβλίο του Bahar είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά!

 

 

 

 

Το βιβλίο  “Πολλές Συνταγές, Μία Πόλη” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ACCMR και την υποστήριξη της ActionAid Hellas μέσω του προγράμματος Faces of Migration, είναι πλέον διαθέσιμο και στα αγγλικά!

 

 

 

  •  Καμπάνια “Ο Ρατσισμός δεν έχει θέση εδώ”

 

 

 

 

H καμπάνια δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου “REVERT: REsilience without ViolencE, Resistance without haTe in Public transport” που αποσκοπεί στη βελτίωση διαχείρισης ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών και στη δημιουργία συνθηκών για ένα αρμονικό και φιλόξενο περιβάλλον για όλους στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Η καμπάνια υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τον ΟΑΣΑ, την ΑΜΚΕ Συν-ειρμός, τη ΜΚΟ Almasar και τη συμβουλευτική εταιρεία CMP Prooptiki. Μάθε περισσότερα & πώς μπορείς να συμβάλεις εδώ.

 

 

 

  • Active citizens fund: Νέες προσκλήσεις επιχορήγησης της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, ύψους € 1,5 εκ.

 

 

 

 

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη διαθέσει πάνω από € 7 εκ. για την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών, ανακοινώνει 2 νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι νέες προσκλήσεις αφορούν στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και στην ανάπτυξη των δικτύων μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για χρηματοδότηση, είναι η 12η Απριλίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

 

 

 

  • Μαθητικός Διαγωνισμός για τα 75 χρόνια του ΟΗΕ – «Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε»

 

 

 

 

Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών που συμπληρώθηκαν στις 24 Οκτωβρίου 2020, προκηρύσσεται ο 24ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο: «75 χρόνια Ηνωμένα Έθνη – Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε».

 

Τον Διαγωνισμό διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα σε συνεργασία με το UNRIC – Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (Γραφείο για Ελλάδα και Κύπρο), το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Επιτροπή Διοργάνωσης του Διαγωνισμού) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σε κοινωνικά ζητήματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά από τις 27 Νοεμβρίου 2020 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021, με ημερομηνία λήξης υποβολών συμμετοχής την 15η Φεβρουαρίου 2021.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ.