Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη ενισχύει τη λειτουγία του – 1ο Ενημερωτικό Δελτίο

 

Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη είναι γεγονός! Το Δίκτυο Πόλεων μοιράζεται το 1ο newsletter του, που περιέχει ενδιαφέροντα νέα αναφορικά με το έργο και τις προοπτικές του κοινού εγχειρήματος 13 μικρότερων και μεγαλύτερων δήμων της Ελλάδας που ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στον τομέα της ένταξης.

 

Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2020 η λειτουργία του Δικτύου ενισχύεται, καθώς με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και βάσει των προτεραιοτήτων που τίθενται από τους δήμους – μέλη του Δικτύου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης παρέχουνυποστήριξη για την ανάπτυξη μηχανισμών και πρωτοβουλιών με μακροπρόθεσμο όφελος τόσο για τις κοινωνίες υποδοχής όσο και για τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο, το newsletter φιλοξενεί τοποθετήσεις εκ μέρους του δήμου Αθηναίων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (σελ.2-4).

 

Επίσης, μέσα από τη διαδικασία εντοπισμού και αξιολόγησης αναγκών που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020 από την ομάδα συντονισμού του Δικτύου Πόλεων με τη συμμετοχή 10 δήμων – μελών του, αναδείχθηκαν ορισμένοι βασικοί τομείς στους οποίους οι δήμοι χρειάζονται υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν με αποτελεσματικότητα ενταξιακές δράσεις (σελ. 5).

 

Τέλος, δήμοι – μέλη του Δικτύου Πόλεων μοιράζονται πρωτοβουλίες που προωθούν την ένταξη των προσφύγων στη ζωή των πόλεών τους, σε τομείς όπως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η κοινωνική μέριμνα, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.(σελ.7-15). 

 

Κατεβάστε το ενημερωτικό δελτίο εδώ.

 

Ο δήμος Αθηναίων φιλοξενείται στη σελίδα 9.

 

divider2

 

 Λίγα λόγια για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη 

 

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη αποτελεί μια πρωτοβουλία δήμων της Ελλάδας που ανταλλάσσουν και σχεδιάζουν μαζί καλές πρακτικές στον τομέα της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου μέσω συντονισμένων δράσεων και παρεμβάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να επιτύχουν την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στη βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στο οποίο μέχρι σήμερα συνολικά έχουν προσχωρήσει 13 δήμοι. Από τον Απρίλιο του 2020, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υποστηρίζουν από κοινού το έργο του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη.

 

Στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη συμμετέχουν μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι 13 δήμοι της χώρας: Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, Πειραιώς, Τήλου, Τρικκαίων και Τρίπολης.