Εβδομάδα Καριέρας «WELCOME», μια πολύτιμη εμπειρία: Η αφήγηση του Ραχίμι, ωφελούμενου του ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων

 

«Ήταν πολύ αγχωτικό συναίσθημα, ανάμεσα σε τόσο κόσμο, αλλά μού προσέφερε μια πολύ θετική εμπειρία. Έκανα συνεντεύξεις για τις θέσεις του οροφοκόμου, του λαντζιέρη, του κηπουρού», μάς λέει ο Ραχίμι, αφγανικής καταγωγής, που παρακολουθεί εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ)*.

 

Ο Ραχίμι έκανε την πρώτη του συνέντευξη για εύρεση εργασίας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καριέρας «WELCOME»*, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ενδυνάμωσης μέσω της Εργασίας – Livelihoods του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων │ACCMR  και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μέσω του HELIOS Project με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

 

Στην Ημέρα Καριέρας, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, συμμετείχαν 23 επιχειρήσεις του κλάδου της Φιλοξενίας από πολλές περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Όπως εξηγεί η Θεοδώρα Διβάρηεπαγγελματική σύμβουλος στο ΚΕΜ, η οποία παρότρυνε και καθοδήγησε τον Ραχίμι ώστε να λάβει μέρος στη δράση, την εμπειρία αυτή δεν έπρεπε να τη χάσει, ανεξάρτητα από την εξέλιξη! Η ανταπόκριση υπήρξε θετική και τα αποτελέσματα αναμένονται.

 

Ένας άνθρωπος με μεγάλη θέληση για μάθηση και προσφορά

 

Ο Ραχίμι, που ήρθε στην Ελλάδα πριν 14 χρόνια, είναι ένα άτομο με μεγάλη θέληση για μάθηση και προσφορά. «Το σημαντικότερο στη διαδικασία εύρεσης εργασίας είναι οι δεξιότητες, επικοινωνιακές και άλλες, προκειμένου ο υποψήφιος να ταιριάξει σε μια θέση. Ο Ραχίμι διαθέτει τέτοια προσόντα και έχει κάνει πολλή δουλειά από μόνος του», λέει χαρακτηριστικά η εργασιακή σύμβουλος.

 

Συγκεκριμένα, ο Ραχίμι, έχει καταφέρει να πάρει την πιστοποίηση ελληνομάθειας Α2 καθώς όταν ήρθε στην Ελλάδα παρακολούθησε μαθήματα ελληνικών σε διαφορετικούς φορείς. Επίσης έχει ολοκληρώσει ένα σεμινάριο Φροντίδας Ηλικιωμένων προσφερόμενο από Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και, όπως ανέφερε, θα ήθελε να παρακολουθήσει μαθήματα αγγλικών και υπολογιστών στο ΚΕΜ.

 

«Είμαι τόσα χρόνια στην Ελλάδα που νιώθω σαν να έχω μεγαλώσει εδώ. Όταν έφτασα αισθάνθηκα επιτέλους ελεύθερος από φόβο, παρά τις δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει και εδώ»

 

Τα πρώτα χρόνια δούλεψε σε ένα μαγαζί με έπιπλα και ως διανομέας φυλλαδίων, στην Αθήνα. Στη συνέχεια πήγε στην Καλαμάτα, όπου για ένα διάστημα έκανε αγροτικές εργασίες και μετά απασχολήθηκε σε εταιρεία μεταφορών. «Η Καλαμάτα είναι όμορφη πόλη αλλά δύσκολα κάνεις παρέες εκεί. Στην Αθήνα ήρθα για καλύτερες συνθήκες ζωής», εξηγεί ο Ραχίμι. Στην Αθήνα βρήκε την Αφγανική Κοινότητα όπου βοηθάει εθελοντικά τις Κυριακές στη διανομή τροφίμων. Και στην Καλαμάτα άλλωστε υποστήριζε ως εθελοντής διερμηνέας συμπατριώτες του, που έφταναν εκεί όπως και ο ίδιος είχε φτάσει χρόνια πριν στη Χίο.

 

Λόγω ενός ατυχήματος, θέλει πλέον να βρει μια δουλειά λιγότερο επίπονη σωματικά. «Για το ΚΕΜ έμαθα από έναν φίλο. Έχω κάνει τρία ραντεβού με την εργασιακή σύμβουλο. Με βοηθάει να φτιάξω το βιογραφικό μου, να ενισχύσω τις δεξιότητές μου και με υποστηρίζει ώστε να βρω λύσεις σε ζητήματα που αντιμετωπίζω, π.χ. με βοήθησε να κλείσω ραντεβού με γιατρό», λέει, ενώ η Θεοδώρα Διβάρησυμπληρώνει: «Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να λύσουμε ορισμένα πρακτικά ζητήματα ώστε να αισθανθεί ασφαλής και στη συνέχεια να μπορεί να αναζητά μόνος του εργασία».

 

KEM JF 1

 

 

image 2022 02 17 124102

 

* Περισσότερα για την Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία WELCOME: https://bit.ly/3BEmUEN.

 

* Για να κλείσει κάποιος ραντεβού Επαγγελματικής Συμβουλευτικής στο ΚΕΜ καλεί στο 210 5249704 (Δευτέρα και Πέμπτη, ώρες 8πμ-2μμ) είτε επισκέπτεται το γραφείο του ΚΕΜ (Μαιζώνος 45, 3ος όροφος). Περισσότερα για το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ): https://bit.ly/3oTTEoa.

 

Οι δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Οι δύο δράσεις της Εβδομάδας Καριέρας WELCOME στην Αθήνα, διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Επιτροπής Livelihoods του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εκδήλωση στην Αθήνα φιλοξενήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. *  Συνδιοργάνωση: ActionAid Hellas| HumanRights360 | Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων – KEM | Solidarity Now | Caritas Hellas | Catholic Relief Services| International Rescue Committee. 

Κείμενο, Φωτογραφίες: Μαρίνα Τομαρά (Υπεύθυνη Επικοινωνίας ACCMR/CNI)

Συνέντευξη: Αθηνά Βρακατσέλη (Υπεύθυνη Δημοσιότητας ΚΕΜ), Μαρίνα Τομαρά