Η Αθήνα ξεχώρισε στη συνάντηση για θέματα ένταξης του μεγάλου ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων EUROCITIES

 

Η Αθήνα συμμετείχε με επιτυχία στη συνάντηση 20 ευρωπαϊκών πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του προγράμματος CONNECTION – CONNEcting Cities Towards Integration Action του ευρωπαϊκού δικτύου μεγάλων πόλεων ‘EUROCITIES’. Η πόλη εκπροσωπήθηκε από την κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων κ. Παναγιώτη Ψαθά.

 

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων με διαφορετική εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα ένταξης πολιτών τρίτων χωρών.

 

Αξιοποιώντας τη γνώση από τη λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και του συντονιστικού φορέα ACCMR, ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τις επιτυχημένες πρακτικές του στον τομέα της ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον σχεδιασμό «υπηρεσιών μιας στάσης», ο Δήμος Αθηναίων μοιράστηκε την πολύτιμη εμπειρία τριών ετών λειτουργίας του ΚΕΜ, που αποτελεί τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης πολιτών τρίτων χωρών.

 

Παράλληλα το ενδιαφέρον για το ACCMR υπήρξε μεγάλο, καθώς η Αθήνα εφάρμοσε με επιτυχία ένα πρωτοποριακό μοντέλο συντονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς και την κεντρική διοίκηση στα θέματα ένταξης. Η καινοτόμος αυτή πρακτική πρόσφατα αξιοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο Βέλγιο για να σχεδιάσει τη νέα πλατφόρμα διασύνδεσης εργοδοτών και εργαζόμενων του Γραφείου Απασχόλησης της μητροπολιτικής περιοχής των Βρυξελλών.

 

«Στον Δήμο Αθηναίων εργαζόμαστε για μιά πόλη συμπεριληπτική και βιώσιμη για όλους τους κατοίκους της. Η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία είναι μιά από τις μεγάλες μας προκλήσεις σε αυτόν τον στόχο. Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό εργαλείο αποτελεί η ανάπτυξη συνεργειών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή της πόλης της Αθήνας στο μεγάλο δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων EUROCITIES είναι κομβικής σημασίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουμε με την εμπειρία μας στην ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων», σημείωσε η κα Δασκαλάκη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

 

Στα τέλη Νοεμβρίου η Αθήνα θα διοργανώσει ένα εργαστήριο για θέματα ένταξης με προσκεκλημένες τις πόλεις του Ντόρτμουντ και του Ρότερνταμ.

 

* Στο πρόγραμμα CONNECTION του ευρωπαϊκού δικτύου μεγάλων πόλεων EUROCITIES συμμετέχουν 14 βασικές πόλεις (Αθήνα, Αμβέρσα, Βαρσοβία, Γκέτεμποργκ, Ζάγκρεμπ, Θεσσαλονίκη, Μαδρίτη, Ντόρτμουντ, Ουτρέχτη, Παρίσι, Ρότερνταμ, Σόφια, Τάμπερε, Τορίνο) και 8 μικρότερες πόλεις ως παρατηρητές. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CONNECTION μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά).