Καλοκαίρι 2021 με νέες πρωτοβουλίες από το δίκτυο του ACCMR

 

 

 

Μάθετε για τις νέες καταχωρίσεις στο www.accmr.gr και μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε την πλατφόρμα για υπηρεσίες, δράσεις και open calls από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και ένταξης ευάλωτων ομάδων και προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού.

 

 

 

Η ακόλουθη λίστα θα ενημερώνεται τακτικά με τις τρέχουσες καταχωρίσεις κατά την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου.

 

 

 

ΝΕΑ

 

Έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών λόγω COVID-19

Το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που δημιουργούν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, συνεχίζει την έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών και πρωτοβουλιών με στόχο τη σωστή ενημέρωση όσων δουλεύουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και ωφελούμενων (διαθέσιμες γλώσσες χαρτογράφησης ελληνικά και αγγλικά).

 

Συχνές ερωτήσεις & οι απαντήσεις τους για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε 10 γλώσσες

 

Η ειδική υποομάδα εργασίας της Ομάδας CwC (Communicating with Communities) που συντονίζει το Solidarity Now και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέπτυξε έναν σύντομο οδηγό με Συχνές Ερωτήσεις και τις Απαντήσεις τους σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

 

Οι πληροφορίες που απευθύνονται στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό είναι διαθέσιμες σε σε 10 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Σοράνι, Σομαλικά, Τουρκικά, Φαρσί, Ουρντού, Ελληνικά, Μπενγκάλι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Καμπάνια #Vaccinationdone: RefugeeInfo created posters to promote the #vaccinationdone campaign. Actors are encouraged to print the posters and place them in sites, centers or any other location that will increase visibility. Find out more. 

 

Το ‘Exploring our Cities’ του ΔΟΜ πάει στα Ιωάννινα

 

Η συλλογική έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας» που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS φιλοξενείται στην πόλη των Ιωαννίνων στον Εκθεσιακό Χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

«Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα: Τα περιθώρια στενεύουν»: Η International Rescue Committee και η Common Ground, αναδεικνύει τρόπους αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίεςεδώ.

 

Το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης, Curing the Limbo, ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από τρία χρόνια έρευνας και δράσης στην Αθήνα, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης στο πεδίο της ένταξης προσφύγων και μοιράζεται χρήσιμα εργαλεία και καλές πρακτικές. Μάθετε περισσότερα εδώ

 

Curing the Limbo: REFUGEES RIGHTS’ Διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης

 

Μια νέα ενότητα με τίτλο REFUGEES TOOLKIT εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo στην ιστοσελίδα του, απευθυνόμενο στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς της χώρας.

 

Το πρώτο από τα εργαλεία της ενότητας, είναι η νέα πλατφόρμα CTL Refugees Rights, ένα ψηφιακό σημείο ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, με θέματα που αφορούν κυρίως την καθημερινή ζωή προσφύγων και μεταναστών, στα αραβικά, γαλλικά, φαρσί, αγγλικά και ελληνικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν τρεις κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.  

 

Χρήσιμα βίντεο για τη ζωή στην Ελλάδα

 

Το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo παρουσιάζει μια σειρά από video που απευθύνονται σε πρόσφυγες, μετανάστες και ευρύτερα, παρέχοντας χρήσιμες οδηγίες για γραφειοκρατικά ζητήματα, θέματα στέγασης, μετακίνησης και σύνδεσης με δημόσιες υπηρεσίες.

 

Τα video είναι μεταφρασμένα σε αγγλικά, αραβικά, γαλλικά και φαρσί και προέκυψαν από την καταγραφή αιτημάτων της Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας του προγράμματος, που εποπτεύει το Πανεπιστήμιο Αθηνών – University of Athens, καθώς και από την ομάδα στέγασης που συντονίζει η Catholic Relief Services. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών αναγνωρίζεται από την UNESCΟ ως καλή πρακτική

 

Πρακτικές που προσφέρουν έμπνευση και γεμίζουν αισιοδοξία για ένα μέλλον Μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο λόγος για το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών που λειτουργεί από το 2009 και συμπεριλήφθηκε στη Βάση Δεδομένων της UNESCΟ ως καλή πρακτική γραμματισμού ενηλίκων. Στη βάση περιλαμβάνονται 228 πρακτικές από 97 χώρες και είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας με μια δράση της.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

ΚΕΜ Αθήνας: Επιστροφή στις τάξεις – συμβουλές σε πολλές γλώσσες

 

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων ανέπτυξε οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία! Οι οδηγίες για το κοινό και τους μαθητές έχουν μεταφραστεί από το Τμ. Διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης. Όποιος φορέας ενδιαφέρεται μπορεί να αξιοποιήσει το υλικό.

 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Ανοιχτό κάλεσμα σε νέους νέες για ανάπτυξη δεξιοτήτων 

 

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικού και Εκπαιδευτικού Προσανατολισμού υλοποιεί πρόγραμμα για νέους/νέες 17 – 24 ετών που αναζητούν εργασία, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν 10 θέσεις διαθέσιμες από Σεπτέμβριο 2021. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

 

Business Courses – Craft your Business is back!

 

The IRC is announcing the opening of the successful business training and coaching program.Learn more. 

 

Workshop Invitation: Empowering women in times of transition

 

IRC Hellas in collaboration with Women on Top and the support of Webhelp through the Think Human Foundation are inviting women, aged 16 and over, with a refugee or migrant background to participate in a 2-hour online interactive workshop on Wednesday, September 8th, 16:00 – 18:00. The workshop will take place via zoom. Learn more. 

 

Ομάδα γυναικών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για Ενήλικες του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων Αθήνας, ξεκινά τον Σεπτέμβριο το νέο τμήμα της Ομάδας Γυναικών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

Σεμινάριο κατάρτισης διερμηνέων 

 

Η ΜΕΤΑδραση προσκαλεί άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά Ελληνικά και μία ή περισσότερες από τις γλώσσες που θα βρείτε εντός του κειμένου, να παρακολουθήσουν το δωρεάν Σεμινάριο Κατάρτισης Διερμηνέων με προοπτικές απασχόλησης στην Αθήνα και εκτός Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

ΜΕΤΑδραση Helpdesk

 

Μια νέα υπηρεσία ξεκίνησε από τη ΜΕΤΑδραση βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Περισσότερες πληροφορές εδώ

 

 

 

Εκπαιδεύσεις διευκολυντριών/ών 

 

Η οργάνωση AMALA ξεκινάει σύντομα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση διευκολυντριών/ών (facilitator training)/ Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

Foodbaskets

 

Μια νέα υπηρεσία ξεκίνησε από την Jesuit Refugee Service Greeceγια την διανομή πακέτων τροφίμων. Περισσότερες πληροφόρίες εδώ  Παράλληλα .ανανεώνεται η λειτουργία του χώρου Magazi.

 

 

 

H Μικρή Αμάλ ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι της στην Ελλάδα!

 

Mεταφέροντας το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε», η 9χρονη Αμάλ από τη Συρία περιπλανάται στην Ευρώπη αναζητώντας τη μητέρα της. Η μικρή Αμάλ ξεκινάει το ταξίδι της αύριο!. «Το Ταξίδι / The Walk» είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού για το οποίο συνεργάζονται καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη και ελπίδα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

Ενημερωτικά φυλλάδια για έκδοση ΠΑΜΚΑ σε 4 γλώσσες

 

Η οργάνωση “ΜΕΤΑδραση” δημιούργησε αφίσες που αφορούν την ενημέρωση του προσφυγικού πληθυσμού σχετικά με την δυνατότητα έκδοσης πΑΜΚΑ ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

Φανζίνς: από τη σκέψη στο χαρτί

 

Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας σας προσκαλεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 και ώρα 14.30 με 17.00 στην Έκθεση Φανζίνς του έργου HEAL, όπου θα παρουσιαστούν τα φανζίνς (fanzines> fan magazines = μικρά περιοδικά) που ανέπτυξαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ενσωμάτωσης του έργου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

Βήμα στο Σχολείο

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης, το οποίο απευθύνεται σε ανήλικους ηλικίας 6 έως 18 ετών, οι οποίοι διαμένουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων και σε διαμερίσματα, αλλά είναι ανοιχτό και για όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 

Υπνωτήριο για παιδιά σε αστεγία

 

Το Υπνωτήριο για παιδιά σε αστεγία της ΜΕΤΑδρασης λειτουργεί φιλοξενώντας αρχικά μέχρι εξήντα παιδιά, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως εκατό άστεγους ανήλικους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 

Street Lawerying 

 

Νομική συμβουλευτική και υποστήριξη από τη HumanRights 360 σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου. Σκοπός της δράσης είναι η διερεύνηση των νομικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων των ανθρώπων σε κατάσταση δρόμου που συχνά συνιστούν την αιτία της κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 

Πάρε μέρος στο πρώτο Inclusive Europe Summer Camp

 

Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει δωρεάν το Inclusive Europe Summer Camp. Πρόκειται για εκπαιδευτικές δράσεις/ σεμινάρια που θα διαρκέσουν από τις 5 Ιουλίου 2021 μέχρι και τις 29 Ιουλίου 2021 και στοχεύουν στην προώθηση της αλληλεγγύης και της διαπολιτισμικότητας στην Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 

Καλοκαιρινή Καμπάνια AMURTEL GREECE

 

Συνεχίζοντας από τη Διεθνή Εβδομάδα Προσφύγων, η AMURTEL Greece ξεκινά την καλοκαιρινή μας εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

Εργαστήρια ανάπτυξης διαπολιτισμικών ικανοτήτων: Οργάνωση Γη

 

Εργαστήρια με θεματολογία (διάρκεια: 6/7 – 25/8)

 

• Πολιτισμική γνώση/πολιτισμική συνείδηση & έκφραση
• Πρόληψη των διακρίσεων,
• Κοινωνική ένταξη και ίση πρόσβαση,
• Εμπειρίες, προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών
• Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση,
• Χαρτογράφηση δεξιοτήτων, κ.λπ.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

 

Η βραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, το θέάτρο των Αλλαγών, αλλά και άλλοι συνεργάτες προσφέρουν εθελοντικά σε πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον Δήμο Αθηναίων και το ΚΕΜ, προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 

Συνέντευξη Τύπου και Ανοιχτή Συνεδρίαση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

 

Τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία: Οι ευκαιρίες που δημιουργεί σε θέματα ανάπτυξης και ο δρόμος προς την επίτευξη της. Δείτε τη σχετική συνέντευξη τύπου εδώ

 

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων συνεδρίασε ανοιχτά και συζήτησε δημόσια για όλα τα θέματα που απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα την επικαιρότητα και για όλες τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Δείτε τη συνεδρίαση εδώ

 

 

 

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας SolidarityNow: Closing Event & Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ “Common People, Common Ground”

 

Με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης χρηματοδοτικής περιόδου υποστήριξης της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό των EEA Grants, η οργάνωση πραγματοποίησε την μια διαδικτυακή εκδήλωση και μια πρεμιέρα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

STEM Απογεύματα για παιδιά στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων | Ιούλιος 2021

 

 Ο Δήμος Αθηναίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης/TUC TIE Lab και η ΔΑΕΜ Α.Ε. καλούν παιδιά και γονείς στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων να ανακαλύψουν τα μυστικά των μαγικών κόσμων της Επιστήμης (Science), της Τεχνολογίας (Technology), της Μηχανικής (Engineering) και των Μαθηματικών (Mathematics), μέσα από απλές εφαρμογές και βιωματικά παιχνίδια! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

.