Άκουσε την ιστορία μου

Άκουσε την ιστορία μου

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 18:00 – 21:00, Σεράφειο του δήμου Αθηναίων

«έγραψα στο χέρι μου, πριν μπω στη βάρκα, το τηλέφωνο του πατέρα μου, ήμουν κι εγώ κόρη κάποιου πατέρα…»

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τους πρόσφυγες; Πόσα κοινά στοιχεία έχουν οι ζωές μας; Και τι μπορούμε να μάθουμε για εμάς, ακούγοντας την ιστορία τους;

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διοργάνωση του δήμου Αθηναίων με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στοχεύει στην πρόσβαση όλων των πληθυσμών της πόλης στην ανάγνωση και στο βιβλίο, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων που προέρχονται από τους πληθυσμούς αυτούς, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή τους.

Η εκδήλωση «Άκουσε την ιστορία μου» πραγματοποιείται την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 από τις 18:00 έως τις 21:00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων – Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, Αθήνα. Με «κλειδί» τη ζωντανή αφήγηση, που υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες ως μέσο εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και διατήρησης της μνήμης, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακούσουν προσωπικά τις αφηγήσεις ζωής των προσφύγων με τη διαμεσολάβηση διερμηνέα.

Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ως μέρος της θεματικής ενότητας «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης» που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της πόλης, κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο, που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας & Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επισκέπτες επιλέγουν την ιστορία που θέλουν να ακούσουν μέσα από μια σειρά διαθέσιμων τίτλων. Μόνο που το περιεχόμενο της ιστορίας είναι η πραγματική βιογραφία του αφηγητή. Η ζωντανή, προσωπική αφήγηση είναι μια εμπειρία που ανατρέπει στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον «ξένο» και συνδέει διαδραστικά τον αφηγητή και τον ακροατή.

«Όταν φεύγει ένας άνθρωπος από τη χώρα του, την παίρνει μαζί του και προσπαθεί να φτιάξει σε μια ξένη χώρα, μια άλλη πατρίδα», όπως χαρακτηριστικά διηγείται ένας από τους συμμετέχοντες. Όλοι οι αφηγητές είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων και στεγάζονται σε διαμερίσματα μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Αν θέλετε κι εσείς να ακούσετε μια ιστορία για μια ζωή που αλλάζει, θα πρέπει να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας εδώ.

 Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες για τη δράση και το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο: Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, τηλ. 2103253123.

Προηγούμενες δράσεις του προγράμματος «Άκουσε την ιστορία μου» είχαν πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 18.00-21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, στο Θησείο και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στις 11:00- 14:00, στον προθάλαμο του Αμφιθέατρου «Σάκης Καράγιωργας», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και τον καθηγητή κο Γιώργο Τσιμουρή.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).