ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: "Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Μια υπόθεση που μας αφορά "

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε συνεργασία με το : Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα διοργανώνουν ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα:

« Τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν; Μια υπόθεση που μας αφορά »

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ώρα: 19:00-21:00

Διαδικτυακή πλατφόρμα zoom, κατόπιν εγγραφής στο: https://tinyurl.com/ewvfpffr (με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά) και Livestreaming μέσω της σελίδας: https://www.facebook.com/gcr.gr

Ομιλητές:

  • Palwasha Ashrafi, Μέλος ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Αιτούσα Άσυλο στην Ελλάδα
  • Reyhaneh Ganji, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα
  • Ρεζά Γκολαμί, Συγγραφέας
  • Νασίμ Λομανί, Μέλος του Στεκιού Μεταναστών
  • Zahra Rezaie, Ακτιβίστρια, Αιτούσα Άσυλο στην Τουρκία

Συντονίζει ο Υπεύθυνος Συνηγορίας του ΕΣΠ,  Βασίλης Παπαστεργίου.

Πέρα από τις αυτονόητες γεωπολιτικές επιπτώσεις της πρόσφατης πτώσης της Καμπούλ, η επικράτηση των Ταλιμπάν έφερε κοντά μας μια σειρά από εικόνες και μαρτυρίες συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο για την διεκδίκηση και μόνο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η εμπειρία από το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν αλλά και οι πρόσφατες αγριότητες υποδεικνύουν πως η ζωή και η ελευθερία χιλιάδων αμάχων και ιδιαίτερα γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της εθνοτικής καταγωγής τους, του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις επαναφέρουν στην δημόσια συζήτηση την αξία μιας σύμφωνης με τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο στάσης απέναντι σε ένα πιθανό νέο προσφυγικό ρεύμα από το Αφγανιστάν. Οι Αφγανοί και οι Αφγανές που κινδυνεύουν έχουν ανάγκη από ασφαλείς οδούς διαφυγής και όχι από φράχτες και τείχη. Και έχουν μια νόμιμη αξίωση η ενδεχόμενη αίτησή τους για προστασία να εξεταστεί δίκαια και ουσιαστικά.

Πέντε Αφγανοί/ές ομιλητές /τριες, συμμετέχουν σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 και καταθέτουν την δική τους μαρτυρία για την σημερινή πραγματικότητα της χώρας τους. Μέσα από την προσωπική εμπειρία τους, οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα συγκεκριμένα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στο Αφγανιστάν και να μας μεταφέρουν την εκεί πραγματικότητα.