Στέγαση και πλαισίωση κοινωνικά ευάλωτων γυναικών και των ανήλικων παιδιών τους

Φορέας: International Rescue Committee Hellas (IRC)
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Panepistimiou 64, Athens, Greece

1η Δημοτική Κοινότητα (Εμπορικό Τρίγωνο – Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα)

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 25-10-2022

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
  • Γυναίκες & Κορίτσια
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά
  • Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
  • Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 17:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Περιγραφή

Η International Rescue Committee (IRC) Hellas στο πλαίσιο του έργου «FUTURA», του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση», με την χρηματοδότηση των EEA & Norway Grants, και διαχειριστές επιχορήγησης την ΣΟΛ Crowe και το Human Rights 360, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη στέγασης και πλαισίωσης κοινωνικά ευάλωτων γυναικών και των ανήλικων παιδιών τους (μονογονεϊκές οικογένειες με τέκνα έως 18 ετών), ανακοινώνει την διάθεση 20 θέσεων, μέρος του ήδη υπάρχοντος στεγαστικού προγράμματος ημι- αυτόνομης διαβίωσης, που στόχο έχει την ένταξη, την ενδυνάμωση και την προστασία τους.

Οι 20 αυτές θέσεις στέγασης θα είναι σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού της Αθήνας. Το πρόγραμμα θα φιλοξενεί  ενήλικες γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους ή εγκυμονούσες, με προτεραιότητα  στις αιτούσες άσυλο, σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα με παράλληλη επικουρική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, για περιορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες.

Δεδομένης της φύσης του προγράμματος και της προσφερόμενης υποστήριξης, θα λαμβάνονται υπόψη παραπομπές για γυναίκες: α) που δε βρίσκονται σε ενεργή, μη ρυθμισμένη ψυχιατρική κατάσταση και β) που δεν έχουν ευαλωτότητα από παρόν ή πρόσφατο περιστατικό έμφυλης βίας ή/και βρίσκονται υπό κίνδυνο/απειλή από τον δράστη ή/και οικείους του.

Στις φιλοξενούμενες του προγράμματος καθώς και στα ανήλικα τέκνα τους, θα παρέχονται υπηρεσίες στέγασης, υλικές παροχές, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και συνδρομή στην διαδικασία εκμάθησης και προετοιμασίας όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ατομικές ανάγκες, τις επιθυμίες και τα χαρακτηριστικά της κάθε φιλοξενούμενης.

Επίσης, το προσωπικό του κάθε διαμερίσματος θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των φιλοξενουμένων σε υπηρεσίες υγείας, σε μαθήματα ελληνικών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες και  υπηρεσίες διαμεσολάβησης με φορείς, διερμηνεία, νομική συμβουλευτική και συνδρομή, καθώς και υποστήριξη, μέσω παραπομπών, σε άλλες υπηρεσίες όπως δημιουργική απασχόληση, σεμινάρια, ομάδες γυναικών για ενδυνάμωση κ.ο.κ.

Στόχος του προγράμματος είναι η συνολική πλαισίωση των γυναικών και των παιδιών τους, ώστε άμεσα και κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους σε ασφαλές πλαίσιο, αλλά και  μετά την ολοκλήρωση φιλοξενίας τους να μπορέσουν να ανεξαρτοποιηθούν και να συνεχίσουν αυτόνομα πλέον την ζωή τους.

 

Το πρόγραμμα “FUTURA: ημιαυτόνομη διαβίωση για τη μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών στην ενήλικη ζωή” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση ΙΙ” και την International Rescue Committee (IRC) Hellas. Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” (αντιμετωπίζοντας επείγουσες ανάγκες για την υποδοχή και διαλογή αιτούντων άσυλο και την στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία, μέσω συνολικού προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, ως κομμάτι του προγράμματος EEA Grants 2014-2021. Το πρόγραμμα στοχεύει να συνεισφέρει στην διασφάλιση νομικής βοήθειας, υποστήριξης και φροντίδας των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο διαχειριστής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Συμβουλευτική Σ.Α σε συνεργασία με την Human Rights 360.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Παρακάτω θα βρείτε την φόρμα παραπομπής στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Σε περίπτωση που ο όγκος των παραπομπών είναι μεγάλος θα τηρηθεί λίστα αναμονής. Οι παραπομπές θα στέλνονται στην διεύθυνση [email protected] .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στέλνετε email στην παραπάνω διεύθυνση και να καλείτε στα παρακάτω τηλέφωνα, Δευτέρα με Παρασκευή, 09:00 με 17:00: Πέγκυ Αρσενικού (Συντονίστρια Μονάδας Διαμερισμάτων) – 6947403684, Τζένη Κουντούρη Τσιάμη (Υπεύθυνη Προγράμματος Γυναικείας Προστασίας και Ενδυνάμωσης) – 6947403567