Ομάδες Αυτοβοήθειας για Ουκρανούς Πρόσφυγες

Φορέας: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΠΑΨΥ)
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Μπόταση 9, Αθήνα, Greece

1η Δημοτική Κοινότητα (Εμπορικό Τρίγωνο – Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα)

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 09-02-2023

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Επαγγελματίες / εθελοντές
  • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
  • Γενικός πληθυσμός
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
  • Κατόπιν συνεννόησης με τον εξυπηρετούμενο
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΡΩΣΙΚΑ

Περιγραφή

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υλοποιούμε το έργο Ουκρανικής Υποστήριξης Ομοτίμων (UPS), το οποίο στοχεύει να ενδυναμώσει τα μέλη των ουκρανικών κοινοτήτων που υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους συμπατριώτες τους μέσω ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Οι ομάδες αυτοβοήθειας λειτουργούν συνήθως ανεξάρτητα και οργανώνονται από τα μέλη τους. Τα μέλη της ομάδας είναι πρόσφυγες εθελοντές που έχουν λάβει εκπαίδευση στο συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας και Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες (PFA) σε απευθείας διερμηνεία στην ουκρανική γλώσσα από ειδικούς που είχε συνολική διάρκεια 44 ωρών. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν και έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής.  Συναντιόνται συστηματικά και τακτικά για να αλλάξουν τη δική τους κατάσταση μέσω αμοιβαίας υποστήριξης. Οι αριθμοί μελών ποικίλλουν από λίγα άτομα σε μεγαλύτερες ομάδες (5-15 άτομα). Οι περισσότερες ομάδες πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και καθοδηγούνται από δύο συντονιστές. Οι συντονιστές διασφαλίζουν ότι η ομάδα αυτοβοήθειας είναι ένα «ασφαλές» περιβάλλον όπου οι απόψεις όλων γίνονται αποδεκτές, κρατά την ομάδα παρακινημένη, ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών, ελέγχει τους κανόνες και τους κανονισμούς της ομάδας και μπορεί επίσης να αποτελεί πρότυπο για τα μέλη της ομάδας. Οι συντονιστές παρακολουθούν εβδομαδιαία εποπτεία από επαγγελματία ψυχικής υγείας, που παρέχεται από την ΕΠΑΨΥ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ (SHG);

Μια ομάδα αυτοβοήθειας είναι μια ομάδα ανθρώπων που κατανοούν από προσωπική εμπειρία μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως η επανεγκατάσταση μετά από πόλεμο ή ανθρωπιστική κρίση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει από τη δική τους εμπειρία ως πρόσφυγες. Ένα κύριο χαρακτηριστικό των ομάδων αυτοβοήθειας είναι η ιδέα της αμοιβαίας υποστήριξης – άνθρωποι που βοηθούν ο ένας τον άλλον. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βοηθάει να μιλάνε σε κάποιον που τους καταλαβαίνει γιατί έχει βρεθεί στην ίδια κατάσταση και μοιράζεται παρόμοια εμπειρία ζωής.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΟ SHG;

Τα κίνητρα των ατόμων για τη συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας ποικίλλουν. Οι περισσότεροι θέλουν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει μιλώντας με άτομα που έχουν περάσει παρόμοια εμπειρία. Επιπλέον, οι ομάδες αυτοβοήθειας προσφέρουν οφέλη που οι ομάδες υπό την ηγεσία επαγγελματιών δεν μπορούν να προσφέρουν, όπως φιλία, αμοιβαία υποστήριξη, βιωματική γνώση, ταυτότητα, αίσθηση του ανήκειν και άλλα υποπροϊόντα μιας θετικής ομαδικής διαδικασίας.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Για παραπομπή επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία ή συμπληρώστε τη φόρμα παραπομπής


Σύνδεσμος συμμετοχής

Gallery