Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης Αθήνας - ΚΜΔΑ

Φορέας: ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τενέδου 21Β, Αθήνα, Ελλάδα

5η Δημοτική Κοινότητα (ΒΔ. Συνοικίες μέχρι Προμπονά), 6η Δημοτική Κοινότητα (Bόρειες κεντρικές συνοικίες – Πατήσια, Κυψέλη)

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 26-09-2023

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
  • Παιδιά
  • Ασυνόδευτα ανήλικα
Επαγγελματίες / εθελοντές
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
  • Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη @ 11:00-19:00
  • Παρασκευή @ 09:00-17:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΦΑΡΣΙ ΝΤΑΡΙ ΟΥΡΝΤΟΥ
Χρηματοδότηση
UNICEF

Περιγραφή

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2021, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί τα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης (Homework and Creative Activities Centers-HCAC) για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες 4-17 ετών. Τα Κέντρα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα All Children in Education (ACE) με την υποστήριξη της UNICEF, στο πλαίσιο 3ετούς μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη της σχολικής ετοιμότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και η επιτυχημένη μετάβαση και ένταξη στο σχολείο. Η συμπερίληψη όλων των ανωτέρω παιδιών στην Τυπική και Μη Τυπική εκπαίδευση επιτυγχάνεται με δράση που αναπτύσσεται σε τρεις κύριους άξονες: Τμήματα Προετοιμασίας για το σχολείο Σχολική Ένταξη Σχολική Υποστήριξη Στα Κέντρα Μελέτης απασχολούνται κοινωνικοί επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι), που είναι υπεύθυνοι για τη παροχή προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, πλαισιωμένοι πάντοτε από διαπολιτισμικούς μεσολαβητές. Υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς εντός της τάξης οργανώνοντας ατομικές και ομαδικές συναντήσεις με παιδιά και γονείς, συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε ζητήματα που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην συμπεριφορά, πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης κ.ά. Επιπρόσθετα, οι ομάδες των Κέντρων επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στα δικαιώματα των παιδιών και στην εκπαίδευση μέσα από δράσεις αγωγής κοινότητας. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης της εκάστοτε ομάδας, οργανώνουν από κοινού δράσεις εντός της τοπικής και της σχολικής κοινότητας για την ένταξη των παιδιών. Οι ομάδες του Street work έχουν ως γενικό ρόλο την προσέγγιση και τον εντοπισμό άστεγων παιδιών και παιδιών σε κίνηση με στόχο την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αποτελεί και το Mobile School. Παράλληλα γίνεται και εντοπισμός παιδιών με ενδείξεις παιδικής κακοποίησης, παραμέλησης με παροχή υποστήριξης σε επίπεδο διερεύνησης αναγκών και παραπομπής τους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες παιδικής προστασίας. Για την διασφάλιση της επιτυχημένης μετάβασης και ένταξης στο σχολείο, τα Κέντρα προσφέρουν τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Υποστήριξη μελέτης μετά το σχολείο
  • Μαθήματα Ελληνικής & Αγγλικής γλώσσας
  • Μαθηματικά & Φυσικές επιστήμες
  • Σεμινάρια ανάπτυξης βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων
  • Δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εργαστήρια κοινωνικό-συναισθηματικής νοημοσύνης και σχολικής ετοιμότητας
  • Υποστήριξη στην εγγραφή στα σχολεία
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης ενηλίκων / γονέων με στόχο την ενσωμάτωση τους
  • Προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης / μάθησης και της μεικτής εκπαιδευτικής προσέγγισης μέσω την χρήσης tablets.

Οι ομάδες των εφήβων και των Ασυνόδευτων Παιδιών θα υποστηριχθούν μέσω δραστηριοτήτων σχεδιασμένων για τις ιδιαίτερες μαθησιακές τους ανάγκες και ειδικότερα ενόψει της μετάβασης στην ενηλικίωση.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με προγραμματισμένα ραντεβού, απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία (μέσω τηλεφώνου / WHATSAPP / Email).


Σύνδεσμος συμμετοχής

Gallery