Πρόγραμμα Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο - Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων

Φορέας: Δήμος Αθηναίων
Είδος Φορέα: Τοπική αυτοδιοίκηση / Δήμος Αθηναίων

Μυλλέρου 73-77, Αθήνα, Ελλάδα

1η Δημοτική Κοινότητα (Εμπορικό Τρίγωνο – Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα)

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
  • Γενικός πληθυσμός 
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
  • Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 17:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΦΑΡΣΙ ΟΥΡΝΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΑ
Χρηματοδότηση
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF)

Περιγραφή

O Δήμος Αθηναίων, ήταν ο πρώτος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιλήφθηκε την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού. Από τον Μάρτιο του 2016, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, δραστηριοποιείται για τις ανωτέρω ομάδες υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης.

Την άνοιξη του 2017, το Πρόγραμμα Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο της ΕΑΤΑ Α.Ε., αποτελούσε μέρος του ESTIA («Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση») που υλοποιούνταν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO) και κάλυπτε περίπου 1.700 ωφελούμενους, οι οποίοι φιλοξενούνταν σε 280 μισθωμένα διαμερίσματα.

Κατά τα επόμενα έτη, η ΕΑΤΑ Α.Ε. συνέχισε να παρέχει στέγαση σε αιτούντες άσυλο ενώ παράλληλα διευρύνθηκαν οι συνοδευτικές υπηρεσίες και αναπτύχθηκε περαιτέρω η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Από τον Σεπτέμβριο 2017, όπου και ολοκληρώνεται το επίσημο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (Relocation), έως το 2020 το Έργο, υπό τη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αύξησε τον αριθμό των θέσεων φιλοξενίας, αναδιοργανώθηκε εσωτερικά, εφάρμοσε νέες διαδικασίες και ανέπτυξε μια κεντρικοποιημένη, ασφαλή δομή παροχής υπηρεσιών, το «SocioHub». Το 2020 το Πρόγραμμα διέθετε 320 διαμερίσματα και 1820 θέσεις φιλοξενίας, ενώ συνολικά από το πρώτο έτος λειτουργίας του έως και τα τέλη 2020 εξυπηρετήθηκαν πάνω από 6.000 άνθρωποι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 τη διαχείριση του Προγράμματος ανέλαβε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τον τίτλο «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο (ESTIA 2021) στο Δήμο Αθηναίων» και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF).

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Οποιοδήποτε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου/Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κατόπιν της εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα του προγράμματος, δύναται να παραπέμπει αιτούντες διεθνή προστασία προς την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύμφωνα με τους όρους επιλεξιμότητας, όπως εκείνοι περιγράφονται στην Κ.Υ.Α. 270/2021.

Η αντιστοίχιση θέσεων και η τοποθέτηση των δικαιούχων σε μονάδες στέγασης του προγράμματος πραγματοποιείται αποκλειστικά από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.This site is registered on wpml.org as a development site.