Περιγραφή: Σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και έμπειρους φορείς – συνεργάτες, μέσω του προγράμματος HELIOS, ο ΔΟΜ στοχεύει στην προώθηση της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ελληνική κοινωνία μέσω των παρακάτω ενεργειών:
- Μαθήματα ένταξης: Διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης σε όλη τη Χώρα. Κάθε κύκλος μαθημάτων θα έχει διάρκεια 6 μηνών και θα περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, το βαθμό ετοιμότητας για εργασία κι άλλες δεξιότητες.
- Στήριξη στέγασης: Στήριξη επωφελούμενων για ανεξάρτητη στέγαση σε διαμερίσματα με ενοικίαση στ’ όνομά τους, παρέχοντάς τους εισφορές για τις δαπάνες ενοικίασης και μετακόμισης και δικτύωση με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.
- Στήριξη της απασχόλησης: Πρόβλεψη για ευκαιρίες ατομικής απασχόλησης και ενίσχυση της εργασιακής ετοιμότητας, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της πρόσβασης σε πιστοποιήσεις σχετικές με την εργασία και της δικτύωσης με πιθανούς εργοδότες. Σε περίπτωση που έχετε κάποια επιχείρηση και επιθυμείτε να απασχολήσετε δικαιούχους διεθνούς προστασίας ή δικαιούχους προσωρινής προστασίας ή έχετε απορίες σχετικά με την πρόσβαση αυτών στην αγορά εργασίας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα Απασχολησιμότητας του HELIOS στο [email protected]
- Παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης: Τακτική αξιολόγηση της προόδου ένταξης των επωφελούμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι βρίσκονται σε θέση να διαπραγματευτούν επιτυχώς με τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος HELIOS και ότι θα μπορέσουν να ζήσουν αυτόνομοι στην Ελλάδα.
- Ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής: Διοργάνωση workshops, δραστηριοτήτων και events και διεξαγωγή μίας πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Στόχος: Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός:
- να ενισχύσει τις προοπτικές ανεξαρτησίας και αυτονομίας των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και δικαιούχων προσωρινής προστασίας, καθιστώντας τους ενεργά μέλη της ελληνικής κοινωνίας και,
- να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία ενός μηχανισμού βιώσιμης ένταξης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και δικαιούχους προσωρινής προστασίας, ως μέρος του συνολικού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης στη χώρα.
Target group: Η ομάδα στόχου του προγράμματος είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας αναγνωρισμένοι μετά την 01/01/2018 και δικαιούχοι που έχουν λάβει προσωρινή προστασία (βάσει της δημοσιευμένης Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) 2022/382 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εταίροι υλοποίησης: Catholic Relief Services (CRS), Danish Refugee Council Greece (DRC Greece), Greek Council for Refugees (GCR), Solidarity Now, INTERSOS, Municipality Development Agency Thessaloniki S.A (MDAT), Metadrasi, PLOIGOS, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) Περιοχές υλοποίησης: Το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2022 χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. **Το πρόγραμμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν χρηματοδοτούμενο από το Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission (DG HOME)