Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay

Φορέας: JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 04-05-2023

Γενικές Πληροφορίες

Ομάδες Πληθυσμού
Προσφυγικός / μεταναστευτικός πληθυσμός
 • Παιδιά
Επαγγελματίες / εθελοντές
 • ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ/ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ημέρες/Ώρες Εξυπηρέτησης
 • Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 17:00
Γλώσσες Εξυπηρέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay), υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Οργανισμό Junior Achievement, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου).

Γενική Περιγραφή

Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας είναι ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξοικειωθούν με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα θα αναπτύξουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.

Στάδια υλοποίησης

Η διαδικασία υλοποίησής του είναι εύκολη, και απλή για τους συμμετέχοντες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιείται διαδικτυακά (online). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στάδια του προγράμματος, τα οποία ενδέχεται να διαφοροποιηθούν μερικώς στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης του προγράμματος:

 1. Παρουσιάζεται μία -ή και περισσότερες- μελέτες περίπτωσης (case studies) στους μαθητές (από τον εκπαιδευτικό της τάξης, ή από εθελοντή-Σύμβουλο του JA Greece. Η παρουσίαση διαρκεί μια ώρα περίπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται στους μαθητές μία επιτυχημένη περίπτωση μιας κοινωνικής επιχείρησης. Στη διαδικασία αυτή ενθαρρύνεται η συμμετοχή των μαθητών με ερωτήσεις, με σκοπό να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 2. Στη συνέχεια δημιουργούν την ομάδα εργασίας τους που πρέπει να αποτελείται από 2 έως 4 μέλη και εγγράφονται στην πλατφόρμα ως ομάδα.
 3. Ακολούθως οι μαθητές απαντούν online σε ένα ερωτηματολόγιο για την κοινωνική καινοτομία. Μόλις το ολοκληρώσουν, μπορούν να εκτυπώσουν το ατομικό τους πιστοποιητικό.
 4. Η κάθε ομάδα ετοιμάζει και υποβάλλει online μία πρόταση-έκθεση 300 λέξεων προτείνοντας μία λύση πάνω σε κάποιο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα.
 5. Όλες οι προτάσεις αξιολογούνται online. Oι 20 καλύτερες ομάδες θα συνεργαστούν με εθελοντές σε 2-3 ωριαίες συνεδρίες e-mentoring για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών τους.
 6. Οι 20 επιλεγμένες ομάδες υποβάλλουν online την ολοκληρωμένη τους επιχειρηματική πρόταση (concept paper) προς αξιολόγηση.
 7. Κατόπιν αξιολόγησης, οι 10 καλύτερες ομάδες συμμετέχουν στον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί online.
 8. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό διαγωνισμό που θα λάβει χώρα ομοίως online. Οι δέκα ομάδες θα χρειαστούν για τον διαδικτυακό τελικό διαγωνισμό μία powerpoint παρουσίαση, η οποία θα διαρκεί 3-4 λεπτά.

Μαθησιακοί Στόχοι

Οι μαθητές θα είναι σε θέση:

 • Κατανοήσουν σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις
 • Μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις στο περιβάλλον τους
 • Μπορέσουν να αναγνωρίσουν υπάρχουσες δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να εισαχθούν στις αρχές του κοινωνικού επιχειρείν
 • Αναπτύξουν και βελτιώσουν τις παρακάτω δεξιότητες: ΙΤ skills, Ομαδική Εργασία, Επικοινωνία, Δεξιότητες Παρουσίασης, Αυτοπεποίθηση, Κριτική και Δημιουργική σκέψη

Οφέλη για τους καθηγητές

 • Κατανόηση του πεδίου κοινωνικής καινοτομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας
 • Εξοικείωση με τη χρήση online πλατφόρμας
 • Ικανότητα αναγνώρισης κοινωνικών καινοτομιών και αντίστοιχων δράσεων

Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες του Προγράμματος εδώ.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Το πρόγραμμα υλοποιείται σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά. Μόνο στο πρώτο στάδιο του προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης ενός συμβούλου/εθελοντή στη σχολική τάξη για να συζητήσει τις έννοιες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναλύοντας επιτυχημένες μελέτες περίπτωσης (case studies).

Η εγγραφή γίνεται αποκλειστικά από τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα.