ASAP: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, Ανταλλαγή προσεγγίσεων και πρακτικών

Φορέας: Συμβίωση
Είδος Φορέα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τελευταία Ανανέωση Υπηρεσίας 26-08-2024

Περιγραφή

Η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υλοποιεί στην Ελλάδα το έργο ASAP: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, Ανταλλαγή προσεγγίσεων και πρακτικών. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υλοποίηση του ξεκίνησε το 2022.

Το ASAP στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών παρόχων υπηρεσιών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία) καθώς και στην εφαρμογή αποτελεσματικών και συστηματικά επαναλαμβανόμενων πρακτικών που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μεταναστών στους τομείς της απασχόλησης, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Το έργο ASAP συμβάλλει άμεσα στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής ένταξης τόσο ως προς την ενίσχυση των τοπικών δεξιοτήτων, των πόρων και της τεχνογνωσίας, όσο και προς τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης όλων των μεταναστών στις βασικές υπηρεσίες.

Από το 2014, η ραγδαία αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων έφερε στο φως προυπάρχουσες ελλείψεις και ενίσχυσε τους διαρθρωτικούς περιορισμούς των τοπικών δημόσιων ικανοτήτων για την παροχή πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς σε βασικές υπηρεσίες για τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Η πανδημία εξέθεσε την ευαλωτότητα των μεταναστών με περιορισμένη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και τόνισε τα εμπόδια στην πρόσβαση σε πληροφορίες για τη δημόσια υγεία. Αντιμέτωπες με πολλές επείγουσες και άνευ προηγουμένου προκλήσεις, πολλές τοπικές αρχές έλαβαν έκτακτα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, που όμως απέκλεισαν μετανάστες που δεν είχαν ενημέρωση και υποστήριξη για πρόσβαση στα νέα μέτρα.

Η προσέγγιση των πιο ευάλωτων ομάδων παραμένει πρόκληση. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες, μαζί με τις περιορισμένες δεξιότητες στη γλώσσα της χώρας υποδοχής και τις διάφορες μορφές διακρίσεων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες, καθώς μπορούν να υλοποιήσουν συμπληρωματικά καθήκοντα: οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχουν κατάλληλες υπηρεσίες και
πληροφορίες, πολιτιστικά, γλωσσικά και σε σχέση με το φύλο.

Οι τοπικές οργανώσεις καλό είναι να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους μετανάστες και να έχουν την ικανότητα να εμπλακούν με τις κοινότητές τους. Μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχών και των οργανώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ευρείες και συμπληρωματικές προσπάθειες ανταπόκρισης στις προκλήσεις της ένταξης, ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες υπηρεσιών για τις ευάλωτες ομάδες, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή στις κοινότητές τους.

Δραστηριότητες Έργου

  • Καθιέρωση ισχυρής συνεργασίας μεταξύ παρόχων δημόσιων υπηρεσιών και της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο
  • Ενίσχυση της ικανότητας των οργανώσεων και των παρόχων υπηρεσιών όσον αφορά τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη δικτύωση
  • Βελτίωση της γνώσης των ενδιαφερόμενων μερών τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τις αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις που μπορούν να αναπαραχθούν

Διαθεματικά Εργαλεία

  • Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο σχετικά με τις υποσχόμενες πρακτικές που συζητήθηκαν στην ευρωπαϊκή ανταλλαγή και δοκιμάστηκαν στο έργο.
  • Τοπικές εκδηλώσεις που θα ενημερώσουν τους μετανάστες για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι δημόσιες υπηρεσίες.
  • Φακέλους πληροφοριών για τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν πληροφορίες για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και που απευθύνονται σε μετανάστες και πρόσφυγες
  • Ευρωπαϊκό βίντεο με επιλογή των υποσχόμενων (καλών) πρακτικών.
  • Ενημερωτικά φυλλάδια με δεδομένα από τις εκτιμήσεις αναγκών, ιστορίες, περιγραφές κρίσιμων εμποδίων και συστάσεις για πιθανές λύσεις.

Τρόπος Παραπομπής/Συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε  στο email: [email protected]


Gallery