Η IRC Hellas ξεκίνησε την δράση της στην Ελλάδα το 2015 στο νησί της Λέσβου, ανταποκρινόμενη στους πρωτοφανείς αριθμούς προσφύγων που έφταναν τότε στο νησί.
Από την αρχή των προγραμμάτων στην Ελλάδα, η IRC έχει παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τόσο σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας (camps) όσο και στον αστικό ιστό. Άμεσα, ή σε συνεργασία με εταίρους, έχουμε παράσχει στέγαση, είδη πρώτης ανάγκης, ασφαλή μετακίνηση, πρόσβαση σε νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, πρόσβαση σε αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες ζωτικής σημασίας, προστασία ευάλωτων ομάδων (συμπεριλαμβανομένης και 24ωρης φροντίδας σε ασυνόδευτα παιδιά), υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής συμβουλευτικής.
Αυτή την στιγμή, η IRC υλοποιεί τα παρακάτω προγράμματα:
Παιδική Προστασία
Τον Αύγουστο του 2019, η IRC Hellas ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα παιδικής προστασίας, το οποίο παρέχει υποστηριζόμενη στέγαση σε ασυνόδευτα παιδιά, 16 ετών και άνω. Η IRC στηρίζει 20 εφήβους μέσω υπηρεσιών στέγασης, ατομικής και ομαδικής ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, μη-τυπικής εκπαίδευσης και μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις δεξιότητές τους.
Το πρόγραμμα ημι-αυτόνομης διαβίωσης για ασυνόδευτα παιδιά, ξεκίνησε να λειτουργεί ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα από το 2018 και θεωρείται ως εναλλακτική μορφή φροντίδας που προάγει την εξατομικευμένη υποστήριξη και έχει ως βάση το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού.
Προστασία και ενδυνάμωση γυναικών
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η IRC Hellas, σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των ελληνικών υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστριες επιζήσασες έμφυλης βίας και για την ενίσχυση του διακρατικού διαλόγου και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη.
Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος είναι η εκπαίδευση γυναικών πολιτισμικών διαμεσολαβητριών, η κατάρτιση προσωπικού δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, και η καθιέρωση πρότυπων διαδικασιών λειτουργίας (SOPs) και μηχανισμού παραπομπών σε υπηρεσίες απόκρισης στην έμφυλη βία. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων για επαγγελματίες, την παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ανταλλαγή υλικού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την έμφυλη βία στην Ευρώπη. Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν γίνει επιμορφώσεις σε πάνω από 180 επαγγελματίες, όπως αστυνομικοί, μαίες, ψυχολόγοι δημόσιων υπηρεσιών, Δήμων, νοσοκομείων και ΜΚΟ.
Ψυχική Υγεία
Από το Μάρτιο του 2018, η IRC υλοποιεί ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Λέσβο και τη Χίο, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα αρχίσει και στη Σάμο πριν το τέλος του 2019. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην παροχή υποστήριξης σε αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή «hotspots») της Μόρια στη Λέσβο και της Βιάλ στη Χίο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι να ζουν σε υποτυπώδεις συνθήκες, μέσα σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, όπου η ένταση και η βία είναι καθημερινά φαινόμενα. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης και η αβεβαιότητα για το μέλλον μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προϋπάρχον ψυχικό τραύμα.
Από το 2018, το πρόγραμμα αυτό έχει υποστηρίξει πάνω από 660 ευάλωτα άτομα. Περίπου το 50% των περιπτώσεων ήταν επιζώντες/επιζήσασες βασανιστηρίων ή έμφυλης βίας, ή και τα δύο, με ένα φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων όπως η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες και οι αυτοκτονικές σκέψεις. Από το 2018, σχεδόν το 45% των περιστατικών της IRC είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία και τα μισά (26%) είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Τα περισσότερα περιστατικά βελτιώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους από την IRC: το 90% σημειώνει ότι οι συνθήκες ψυχικής τους υγείας ήταν βελτιωμένες στο τέλος της θεραπείας σε σχέση με την αρχή. Εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, η IRC συνηγορεί ώστε συγκεκριμένοι ευάλωτοι άνθρωποι να μετακινηθούν από τα hotspots, και ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των αιτούντων άσυλο που διαβιούν σε καταυλισμούς.
Υποστήριξη κέντρου φιλοξενίας Καρά Τεπέ
Η IRC παρέχει υπηρεσίες στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, από την ίδρυσή του το 2015. Το κέντρο αυτό προσφέρει στέγαση σε περίπου 1.200 από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, κυρίως οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 750 παιδιών. Εξασφαλίζουμε ποιοτικές υποδομές, υπηρεσίες υγιεινής, αποχέτευσης και στέγης, καθώς και υποστήριξη στη Διεύθυνση του κέντρου. Επιπλέον, έχουμε διανείμει πάνω από 400.00 είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη καθαρισμού και ατομικής υγιεινής από το Φεβρουάριο του 2016 και παρέχουμε υπηρεσίες μεταφοράς σε ευάλωτες ομάδες. Η IRC υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία του κέντρου διέλευσης «Stage 2» με υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρηση μικρής κλίμακας. Στο «Stage 2», παρέχεται βασική βοήθεια και προσωρινή στέγαση στους ανθρώπους που φτάνουν στη βόρεια ακτή της Λέσβου από την Τουρκία, μέχρι να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.
Υποστήριξη ένταξης στην αγορά εργασίας
Τα προγράμματα της IRC Hellas για την ένταξη στην αγορά εργασίας επικεντρώνονται σε παρεμβάσεις με σκοπό την προαγωγή της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και ευημερίας. Από το 2017 η IRC με τους εταίρους της έχει παράσχει υπηρεσίες απασχόλησης και αυτό-απασχόλησης καθώς και προγράμματα κατάρτισης σε περισσότερα από 1.800 άτομα.
Υπηρεσίες απασχόλησης: Η IRC Hellas σε συνεργασία με τους εταίρους της, τον Δήμο Αθηναίων και την Generation 2.0 for Rights Equality and Diversity παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης σε ανθρώπους στην ευρύτερη Αττική. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν ατομική εργασιακή συμβουλευτική, εργαστήρια απασχολησιμότητας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, χρηματοοικονομική κατάρτιση, ενημέρωση για βασικά εργασιακά δικαιώματα και εξοικείωση με τον πολιτισμό της χώρας. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας από το 2017.
Υπηρεσίες αυτοαπασχόλησης: Η IRC Hellas μαζί με τον εταίρο της, Alba Graduate Business School, the American College of Greece, παρέχει επιχειρηματική κατάρτιση σε νέους πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτους Έλληνες. Οι επωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για μικρές επιχορηγήσεις και περαιτέρω καθοδήγηση για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Συνεργασία με εταίρους
Από την έναρξη των προγραμμάτων μας το 2015, δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε με τοπικούς εταίρους για τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων. Έχουμε συνεργαστεί επίσημα με 10 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και έχουμε συμμετάσχει σε 2 κοινοπραξίες με συνολικά 8 συμμετέχοντες οργανώσεις. Έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σχετικά με τη δυναμική και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας και της σύναψης εταιρικών σχέσεων με: Διοτίμα, Solidarity Now, Faros, Metadrasi, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Οργάνωση Γη, Generation 2.0 RED, Lesvos Solidarity, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και Alba Graduate School.
Συνεργασία με Δήμους
Η IRC Hellas συνεργάζεται με το Δήμο Μυτιλήνης για την υποστήριξη του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, Καρά Τεπέ. Το 2018, η IRC υποστήριξε το Δήμο Αθηναίων και το Κέντρο Συντονισμού για ζητήματα Μεταναστών και Προσφύγων, για να βοηθήσουν άλλους Δήμους, μέλη του ‘Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη΄, ώστε να αναπτύξουν εργαλεία και διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην επικράτειά τους. Η IRC υποστήριξε επίσης το Δήμο Πειραιά στην κατάστρωση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, όπως και το Δήμο Αθηναίων για την κατάστρωση του Σχεδίου Ετοιμότητας για Επείγουσα Κρίση.