Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Website

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του, o EΕΣ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επίσημα εγγεγραμμένος το 1914, αναγνωρισμένος από την Ελληνική Δημοκρατία ως εθελοντικός οργανισμός παροχής βοήθειας, που υποστηρίζει τις δημόσιες αρχές στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο ΕΕΣ διέπεται στο έργο του από τις 7 Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου: Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία, Εθελοντισμός, Ενότητα και Παγκοσμιότητα. Ο ΕΕΣ συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς, κυβερνητικούς και μη.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που δρα στην ελληνική κοινωνία εδώ και 145 χρόνια, παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες με την εφαρμογή ποικίλων προγραμμάτων, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Πρώτες βοήθειες και δραστηριότητες διάσωσης, προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και παροχής συμβουλών σε άτομα με κοινωνικές δυσκολίες όπως μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες, άτομα με χρόνιες παθήσεις κλπ.), που υλοποιούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του ΕΕΣ σε όλη την Ελλάδα, κοινοτικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ένα Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων και δύο προγράμματα "Βοήθεια κατ 'οίκον στην Αθήνα"), πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια προγράμματα φροντίδας υγείας, προγράμματα προσωρινής στέγασης αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών με τρεις ξενώνες ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών σε Βόλο, Αθήνα και Καλάβρυτα, ένα προγράμμα ένταξης "Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων" στην Αθήνα και το πρόγραμμα “Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών”.

Με βάση τον εθελοντισμό, ο ΕΕΣ κινητοποιεί 12.000 εθελοντές για τις δράσεις του ανθρωπιστικού του έργου (4.500 Εθελοντές Νοσηλευτικής, 3.000 Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας και 4.500 Σαμαρείτες, Εθελοντές Διάσωσης και Ναυαγοσώστες). Το ανθρωπιστικό έργο του ΕΕΣ επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα μέσω των 86 Περιφερειακών Τμημάτων και των 10 Επιτροπών.