Περιγραφή

Μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται WORKEEN ήρθε για να βοηθήσει τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το WORKEEN είναι μια "εφαρμογή σοβαρού παιχνιδιού", που δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και μηχανικών λογισμικού που εδρεύει σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά, για να παρέχει πρακτική καθοδήγηση και πρακτική εκπαίδευση για όποιον εισέρχεται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Η εφαρμογή αντλείται από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Horizon 2020» SIRIUS «Δεξιότητες και ένταξη των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας» και είναι ένα από τα πρώτα του είδους του που προσφέρει διαδραστική «εκπαίδευση» που βοηθά τους νεοαφιχθέντες μετανάστες, άτομα που αναζητούν εργασία και πολίτες της ΕΕ που είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, να αποκτήσουν και να ξεκινήσουν αποτελεσματικά εργασία στη νέα τους χώρα.

Η εφαρμογή καθοδηγεί τους αιτούντες εργασία στα δύο στάδια της αναζήτησης εργασίας και της ολοκλήρωσης στο χώρο εργασίας. Παρέχει εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής σε νέα ή άγνωστα εργασιακά και κοινωνικά περιβάλλοντα και παρέχει διαδραστικά σενάρια παιχνιδιών για να βοηθήσουν τους χρήστες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι επιτυχημένοι.

Στάδιο 1) Τι πρέπει να γνωρίζετε και να κάνετε για να αποκτήσετε μια προσφορά εργασίας

Το πρώτο στάδιο του WORKEEN βοηθά τον μετανάστη, τον αιτούντα άσυλο ή τον πρόσφυγα να ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσει μια προσφορά εργασίας. Η εφαρμογή παρέχει μια λίστα ελέγχου για να βοηθήσει τον χρήστη να εντοπίσει τα έγγραφα που θα χρειαστεί στις αναζητήσεις εργασίας του, όπως τα έγγραφα ταυτότητάς του, τα πιστοποιητικά γλώσσας, τα αποδεικτικά στοιχεία προηγούμενης απασχόλησης ή εκπαίδευσης και άδειες εργασίας. Στη συνέχεια, ο χρήστης καθοδηγείται για τον τρόπο παρουσίασης των δεξιοτήτων και της προηγούμενης εμπειρίας του μέσω της δημιουργίας ενός διαδικτυακού προφίλ που σχετίζεται με το νέο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εισέρχονται. Το WORKEEN οδηγεί τους χρήστες στο τελικό στάδιο της αναζήτησης εργασίας, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς να επικοινωνήσουν με μια εταιρεία τοποθέτησης, να γράψουν μια συνοδευτική επιστολή και ένα βιογραφικό σημείωμα και να προετοιμαστούν για μια συνέντευξη εργασίας.

Στάδιο 2) Πώς να πετύχετε στο νέο σας ρόλο

Μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρώτο στάδιο, ο αιτών εργασία μπορεί να εξερευνήσει τις διαδραστικές δραστηριότητες του WORKEEN για να τον βοηθήσει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε έναν νέο χώρο εργασίας. Το στάδιο 2 έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους νέους υπαλλήλους να εξοικειωθούν με τη νέα τους χώρα ή τη νέα τους θέση, ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες εντάσεις. Τους ενημερώνει επίσης για τα δικαιώματά τους και τα προετοιμάζει για την αντιμετώπιση πιθανής εκμετάλλευσης και κατάχρησης. Εφαρμογές όπως το WORKEEN παρέχουν στους συμμετέχοντες εκπαίδευση σε θέματα όπως η εθιμοτυπία στο χώρο εργασίας, θέματα φύλου, καθημερινές συνήθειες, θέματα επικοινωνίας, ενδυματολογικό κώδικα, καθώς και πρότυπα εργασίας και κανονισμούς. Το WORKEEN δημιουργεί σενάρια για να βοηθήσει τους χρήστες να πλοηγηθούν σε δύσκολες καταστάσεις, από απλή εσφαλμένη επικοινωνία σε καθημερινές συναντήσεις με συναδέλφους ή επιβλέποντες έως την αντιμετώπιση εκφοβισμού ή καταχρηστικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας ή παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Η εφαρμογή WORKEEN διατίθεται δωρεάν στο Google Play Store για συσκευές Android. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ατομικές ή συλλογικές συνεδρίες κατάρτισης που διοργανώνονται από οργανισμούς απασχόλησης, οργανώσεις μεταναστών και άλλους ενδιαφερόμενους. Φυσικά, μπορεί να μεταφορτωθεί απευθείας από μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ή όποιον θέλει να αναπτύξει τις δεξιότητές του για να αποκτήσει απασχόληση. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Αραβικά, Farsi, και σε έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες (Τσέχικα, Δανικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Ιταλικά).

 

** Το SIRIUS, είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Αποτελείται από 11 εταίρους από 7 χώρες και βασίζεται σε ένα πολυδιάστατο εννοιολογικό πλαίσιο στο οποίο η χώρα υποδοχής ή οι πολιτικές-θεσμικές, κοινωνικές και ατομικές συνθήκες λειτουργούν είτε ως ενεργοποιητές είτε ως εμπόδια για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. ένταξη μέσω της αγοράς εργασίας.

For English follow this link.


Πληροφορίες για πρόσβαση και παραπομπή

Για πρόσβαση στο παιχνίδι επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.sirius.workeen&gl=ITΠαρακαλώ συνδεθείτε για να καταχωρίσετε open call