Άνοιξη με νέες πρωτοβουλίες από το δίκτυο του ACCMR


For Englishclick here.

Μάθετε για τις νέες καταχωρίσεις στο www.accmr.gr και μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε την πλατφόρμα για υπηρεσίες, δράσεις και open calls από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και ένταξης ευάλωτων ομάδων και προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού.

 

Η ακόλουθη λίστα θα ενημερώνεται τακτικά με τις τρέχουσες καταχωρίσεις κατά την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου. 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ 

 

 • Έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών λόγω COVID-19

 

Το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που δημιουργούν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, συνεχίζει την έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών και πρωτοβουλιών με στόχο τη σωστή ενημέρωση όσων δουλεύουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και ωφελούμενων (διαθέσιμες γλώσσες χαρτογράφησης ελληνικά και αγγλικά). 

 

 • 7ο Φόρουμ του ACCMR: Μεγάλη συμμετοχή & Πρόθεση για ουσιαστικότερη συνεργασία

 

Το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών & Προσφύγων (ACCMR) διοργάνωσε την 7η Συνάντηση ολομέλειας - Φόρουμ την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 60 εκπροσώπων φορέων - μελών του ACCMR. Η 7η σύσκεψη της ολομέλειας του ACCMR υλοποιήθηκε με την ευκαιρία της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και 39 οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα κοινωνικής ένταξης και προστασίας προσφύγων και μεταναστών. Η πρωτοβουλία σύναψης μνημονίων, με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του ACCMR, επιβεβαιώνει και ενισχύει τον ρόλο του ως συντονιστικού φορέα, που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ δημοτικών υπηρεσιών και οργανώσεων και συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών της πόλης σε υπηρεσίες και ευκαιρίες ένταξης. 

 

 • Ημέρα της Γυναίκας 2021: Η βία δεν κάνει διακρίσεις, ούτε εμείς! 

 

Η εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Γυναίκας 2021: Η βία δεν κάνει διακρίσεις, ούτε εμείς!» της Επιτροπής του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων - ACCMR που καλύπτει θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν 110 άτομα – κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φοιτητές/τριες και άλλοι επαγγελματίες τόσο από την Αθήνα όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας μέσω του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη. Στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχουσες έστειλαν τα μήνυματά τους για την Ημέρα της Γυναίκας!

 

 •  Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη: Ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού σε συνεργασία με το Βαβέλ και το ΚΜΟΠ

 

Στο πλαίσιο της δράσης του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων – ACCMR σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς – μέλη του, διοργανώνουν κλειστά εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες, που εργάζονται σε δημοτικές δομές και προγράμματα. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 14 Δήμοι συνολικά με πάνω από 100 εργαζόμενους/ες. 

 

 • Εξερευνώντας τις πόλεις μας

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εγκαινίασε την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», με έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων, Ελλήνων και προσφύγων που βρήκαν ένα νέο σπίτι στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS [Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection] και σε συνεργασία με επτά (7) δήμους σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, ο ΔΟΜ διοργανώνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Λιβαδειάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Από τον Δήμο Αθηναίων συμμετείχαν ωφελούμενοι του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών- ΚΕΜ. Στον ειδικό ιστότοπο https://www.exploringourcities.com/, το κοινό μπορεί να απολαύσει τις δημιουργίες και να ενημερωθεί για την έκθεση και τους συμμετέχοντες.

 

 • Potentials & Limitations of Subnational Responses to the Migrant Question

 

Η Inter Alia οργάνωσε διεθνές συνέδριο το οποίο έφερε κοντά δημάρχους και τοπικούς εκπροσώπους, υπεύθυνους για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εκπροσώπους διεθνών δικτύων πόλεων, μελετητές, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση αιτημάτων για ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος με βιώσιμο και ανθρώπινο τρόπο. Στο πάνελ  με θέμα "Policies of Segregation – Policies of Integration: Towards a Comprehensive Policy Framework Including Localities" συμμετείχε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για το Προσφυγικό, κα Μελίνα Δασκαλάκη,  (Παρασκευή 5 Μαρτίου,10:30 -12:00) και στο πάνελ με θέμα "The Migrant Question and the Principle of Subsidiarity: Tensions and Rapprochements" (Πέμπτη 4 Μαρτίου, 10:15 - 12:00)παρουσιάστηκαν το ACCMR και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη σελίδα του φορέα στο facebook. 

 

 • Η πόλη της Καρδίτσας ως ένα ιδιαίτερα θετικό παράδειγμα στην ελληνική πραγματικότητα

 

Η πόλη της Καρδίτσας, μέλος του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων, σε πρόσφατο άρθρο του SOLOMON mag αναδεικνύεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό παράδειγμα στην ελληνική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας. 
Περισσότερα εδώ.  

 

ΔΡΑΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 • Με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020 τιμήθηκε η Συμβίωση

 

Με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020 τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Συμβίωση για τις δράσεις της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του ACCMR, που έχει ιδρύσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και η προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών.

 

 • Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας

 

To Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας & Δημόσιας Υγείας της  Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων & Δημόσιας Υγείας, διοργάνωσε για την  Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας διαδικτυακή ενημερωτική ομιλία (webinar) με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.  Μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του Youtube.

 

 • "Welcome Through Football" πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες

 

Η Athens Comics Library συνεργάζεται με την ΠΑΕ Α.Ε.Κ. στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Welcome Through Football που υλοποιείται από το 2019 σε διαφορετικές χώρες σε συνεργασία με κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες. Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]
Για ερωτήσεις και πληροφορίες: [email protected] Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6983050292

 

 • Sales Techniques - πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

 

Το πρόγραμμα κατάρτισης της Odyssea Τεχνικές Πωλήσεων διδάσκει στους συμμετέχοντες τις τεχνικές των πωλήσεων, ώστε να μπορούν να κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών, να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες και να βελτιώσουν έτσι την αλληλεπίδρασή τους με τους πελάτες. Δηλώστε συμμετοχή εδώ μέχρι τις 30 Απριλίου.

 

 • Το Πρόσβασις είναι εδώ: Έλα μαζί!

 

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με χαρά ανακοινώνει την επίσημη έναρξη του έργου Πρόσβασις με δράσεις εστιασμένες στους παρακάτω άξονες: ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, πρόσβαση στην εκπαίδευση, ευκαιρίες επιμόρφωσης και άτυπης μαθητείας,  διασύνδεση με την εργασιακή πραγματικότητα, συμμετοχή σε δράσεις συνηγορίας και δημόσιας παρέμβασης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

  

 • Reading DiverCity: Καταγράφουμε ιστορίες παιδιών από τη Βικτώρια και τα Εξάρχεια

 

Έργο του Reading Diversity είναι να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ μέσα από βιωματικές προφορικές εξιστορήσεις παιδιών – προσφύγων, αλλά και Eλλήνων που ζουν στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας και των Εξαρχείων. To ντοκιμαντέρ θα καταγράφει την καθημερινή ζωή των παιδιών, καθώς και τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες ένταξης και διασύνδεσής τους ζώντας στην ίδια γειτονιά. Σύντομα θα συναντήσετε την ομάδα στην πλατεία Βικτωρίας με την κάμερα στο χέρι και τα μικρόφωνα ανοιχτά!

Η δράση αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

 

 • Εκδήλωση με θέμα τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών

 

Η συζήτηση οργανώθηκε από το  Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων στη διαδικτυακή πλατφόρμα του zoom και είναι διαθέσιμη εδώ από την ομάδα συνηγορίας στο Facebook. Στην εκδήλωση συμμετείχε η κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για το Προσφυγικό. 

  

 • Athens Niroo Community

 

O στόχος του Athens Niroo Community είναι Έλληνες και πρόσφυγες να συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, μέσω μίας σειράς δράσεων όπως βιωματικά εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων φωτοβολταϊκών πάνελ, εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, καθώς και άλλες δραστηριότητες για την εξοικείωση των πολιτών - με τις κοινωνικές και τεχνικές διαστάσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η δράση θα λαμβάνει χώρα από την 31η Ιανουαρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2021 και αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.

   

 • Sabar Bar: Καλωσήρθατε στην καρότσα μας! Άλλος με το Ντάτσουν μας;

 

"Sabar Bar": μια συνεργασία του Co-AthensCuring the Limbo του Δήμου Αθηναίων με τους Fabrica Athens, τη Βάσια Βαλκανιώτη, το Muhammad Tayeb, τη Momina Algaga και το Yaman Junaid που θα αλωνίσει φέτος τα Εξάρχεια μέχρι τις 31 Μαίου, αναζητώντας τοπικές ιστορίες τις οποίες θα συν-αφηγηθεί, μετατρέποντας τες σε πολυεθνικά τραγούδια για την περιοχή! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 • Sports for Athens

 

Η Οργάνωση Γη, η Διογένης ΜΚΟ και το Syrian Greek Youth Forum συμπράττουν σε δράσεις στα πλαίσια του co-Athens που θα λάβουν χώρα μέχρι την 31η Μαΐου και θα κινηθούν σε τρεις άξονες: διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών ανοιχτές σε όλους, ξεναγήσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλητισμού και τη χρήση του αθλητισμού ως εργαλείου για μία θετική κοινωνική αλλαγή καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος με παράλληλη διοργάνωση εργαστηρίων που θα αφορούν στη διαπολιτισμική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 • Planet G(reece) από το Exile Room 

 

Πιστεύετε ότι το σινεμά αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση του Χόλιγουντ; Νομίζετε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μονάχα βαρετές τηλεοπτικές εκπομπές;

Το Planet G(reece), το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Exile Room για εφήβους, αναλαμβάνει να σου αλλάξει γνώμη, αποδεικνύοντας ότι το ντοκιμαντέρ είναι το ιδανικό μέσο για να πεις τη δική σου ιστορία με τα μέσα που διαθέτεις, ενώ παράλληλα θα σου γνωρίσει μερικά συναρπαστικά επαγγέλματα που αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα!

 

 • Συμμετοχή σε έρευνα με θέμα 'Black Lives Matter: everyday politics, cultural practices and popular culture amongst Black women and teenage girls in Athens'

 

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΚΠΑ) υλοποιεί έρευνα με θέμα 'Black Lives Matter: everyday politics, cultural practices and popular culture amongst Black women and teenage girls in Athens', με στόχο την καλύτερη κατανόηση της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Αφρικανικής καταγωγής γυναικών, ηλικίας 13-17 και 30-45, που ζουν στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί Έλληνες και μετανάστες αφρικανικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα, να συμβάλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, συμμετέχοντας στην υποβολή ερωτηματολογίων και ιστοριών. 

      

 • Active citizens fund: Νέες προσκλήσεις επιχορήγησης της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, ύψους € 1,5 εκ.

 

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη διαθέσει πάνω από € 7 εκ. για την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών, ανακοινώνει 2 νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι νέες προσκλήσεις αφορούν στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και στην ανάπτυξη των δικτύων μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για χρηματοδότηση, είναι η 12η Απριλίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.