Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών για την υποστήριξη των εκτοπισμένων


Το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) ανταποκρινόμενο στις νέες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την έλευση στην Αθήνα εκτοπισμένων Ουκρανών πολιτών, έθεσε σε εφαρμογή μια έκτακτη χαρτογράφηση υπηρεσιών που παρέχονται στην πόλη μας και που είναι προσβάσιμες από τον πληθυσμό αυτό. Στόχος αυτής της καταγραφής είναι η ενημέρωση όλων των επαγγελματιών που εξυπηρετούν Ουκρανούς πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα. Είναι μια ‘ζωντανή’ καταγραφή που θα επικαιροποιείται σε τακτική βάση και θα είναι διαθέσιμη σε όλες/ους για την αποτελεσματική ενημέρωση και τον μεταξύ μας συντονισμό.

Το ‘ζωντανό’ αρχείο είναι προσβάσιμο ΕΔΩ

Ας βοηθήσουμε να φτάσει η πληροφορία σε όσους/όσες έχουν ανάγκη!

Επιπλέον, καλούμε όσους φορείς θέλουν να συμπεριληφθούν στην έκτακτη αυτή χαρτογράφηση, να το κάνουν συμπληρώνοντας αυτή τη ΦΟΡΜΑ. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση για την συγκεκριμένη χαρτογράφηση, επικοινωνείτε μαζί μας εδώ. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

Το ACCMR δεν είναι υπεύθυνο για την παροχή των καταγεγραμμένων υπηρεσιών και συνεπώς δεν είναι σε θέση ούτε έχει αρμοδιότητα να απαντά σε ερωτήματα ωφελουμένων σχετικά με την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες ή σε άλλου είδους υποστήριξη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

☛ Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη που παρέχεται μέσω της κεντρικής διοίκησης προς νεοεισερχόμενους/ες Ουκρανούς/ές στην Ελλάδα. 

Η λίστα θα ενημερώνεται σε τακτική βάση. 

Κεντρική κυβέρνηση – χρήσιμες πληροφορίες:

 

  • Link με συμπυκνωμένη πληροφορία για του εισερχόμενους από Ουκρανία και Συχνές Ερωτήσεις με πρακτικά παραδείγματα: https://migration.gov.gr/ukraine/
  • Υπουργική Απόφαση (04/03/2022) που προβλέπει τη Διαδικασία χορήγησης Άδειας Διαμονής Προσωρινής Προστασίας στους δικαιούχους προσωρινής προστασίας (ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ουκρανοί που έφτασαν στην Ελλάδα έως και τρεις μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία θα είναι επίσης δικαιούχοι του καθεστώτος προσωρινής προστασίας).
  • Οδηγίες (22/03/2022) σχετικά με την πρόσβαση των Ουκρανών πολιτών που φτάνουν στην Ελλάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Εγκύκλιος (30/03/2022) Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ισχύ της ουκρανικής άδειας οδήγησης στην Ελληνική επικράτεια
  • Εγκύκλιος (31/03/2022) για την δωρεάν μετακίνηση με ΚΤΕΛ εκτοπισμένων Ουκρανών πολιτών από και προς τις πόλεις όπου βρίσκονται τα αρμόδια για την αίτησή τους Γραφεία Ασύλου.